Sopsäsong

Våren kom tidigt och många har redan tjuvstartat med sopningen av gator och torg.

Detta är viktig information för er som använder era maskiner för att sopa med, vid sopning med t.ex. sopvals, sopskopa eller dragande sopmaskin har arbetsmiljöverket satt hårdare krav på maskinens kupéfilter. Detta beror på att vid sopning uppstår farliga partiklar som kan skada förarens hälsa.

Arbetsmiljöverket har satt kravet att alla maskinen som används för sopning ska vara utrustade med F8 eller F9 kupéfilter (detta är ett finare filter som stoppar de farliga partiklarna från att komma in i hytten).

Detta är information för er personals arbetsmiljö,

Många känner inte till detta och det finns även maskiner på marknaden som inte klarar dessa krav.

Två stycken kupèfilter, till vänster: pappfilter, till höger: F9 filter (stoppar farliga partiklar från att komma in i hytten vid sopning).

Kontrollera därför att ni har rätt filter i er maskin när ni sopar.